Яжте маслини всеки ден!

Яжте маслини всеки ден!

Оказва се, че маслините освен много вкусни, са и полезни за здравето ни. В тях се съдържат полезни мастни киселини от групата на омега-3. Редовната им консумация дава сила на сърцето и на кръвоносните съдове в човешкият организъм. Те са полезни и за страдащите от диабет, тъй като  намаляват нивата на кръвната захар и понижават инсулина.

Маслините са важни и за мозъка и нервната система. Поради наличието на полезни за сърдечносъдовата и нервната системи съединения, според специалистите те предотвратяват риска от инсулти и инфаркти.

Диетолозите ги препоръчват за регулиране на теглото и често включват в здравословни диети, като например средиземноморската диета, която доказано има бърз и здравословен ефект.

Ето няколко причини, да похапвате маслини и да ги включите в ежедневното си меню:

Маслините притежават мощни противовъзпалителни свойства

Полифенолите в маслините действат силно срещу възпаленията в тъканите. В маслините се съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват съдовете от стеснения. В големи количества в маслините се съдържа биохимическото вещество олеуропеин, което е признато за един от най-мощните антиоксиданти в борбата с рака.

Маслините за полезни за сърдечносъдовата система

Съдържат големи количества мононенаситени мастни киселини, които са едни от най-важните за работата на сърдечносъдовата система. Олеиновата киселина в тях е важна за сърцето.

Предотвратяват болести на очите и кожата

Маслините съдържат витамин А, който е от значение за здравето на очите и на кожата. Освен това забавя процеса на стареенето на тъканите в кожата и очите и предпазва кожата от поява на старчески бръчки.

Помагат при процеса на отслабване

Когато искаме да отслабнем, диетолозите съветват да не изключваме всички мазнини от менюто си, а а да хапваме полезни мазнини, такива се съдържат в маслините. Любопитен факт е, че при редовна консумация на маслини се ускорява  редуцирането на коремните мазнини.

Маслините повишават енергията

Маслините са богати на желязо, което служи за повишаване на енергията и играе важна роля и в повишаване на имунните сили на човешкия организъм.

 

Източник: dailypress.bg

   

0 коментарa

Виж още