Шизофренични решения тресат парламента: Ще има ли гласуване зад граница?

Шизофренични решения тресат парламента: Ще има ли гласуване зад граница?

Широко обсъжданата напоследък тема относно гласуването зад граница, стана основна тема на правителството. Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, обявиха, че ще направят своето предложение относно отпадането на тавана от 35-те секции в чужбина. Те бяха записани в Изборния кодекс, за да могат още утре депутатите да обсъдят решението на извънредно заседание, това съобщи в предаването "Тази сутрин" по БТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Припомняме, че преди дни Цветанов обяви, че преразглеждане на това решение ще се състои, най-вече за да спрат спекулациите на РБ. Днес в гостуването си в предаването, председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че решението било взето при договорка между Реформаторския блок и Патриотичния фронт. И оправда подкрепата на решението на ГЕРБ с думите: 

"Ние просто се съгласихме, за да може да има стабилност в държавата и да направим взаимните копромиси", обяви Цветанов. 

Ала къде г-н Цветанов заподозря "стабилността в държавата" налагайки пълна забрана на гласуването в чужбина, без да бъде прокаран така желаният от всички - образователен ценз за гласуване? 

Припомняме, че при предишните избори, при разследване на БТВ относно начинът, по който се гласува извън България и по-специално в Турция, се видя ясно как избиратели гласуват, без да могат реално да изпишат грамотно имената си. 

Сега, след петъшното изявление на Борисов, че във вторник "ще бъде ден разделен" и вероятно ГЕРБ ще отхвърли своите коалиционни партньори в лицето на Реформаторите, сякаш управляващата сила, цели по-скоро да изхвърли РБ от парламента. 

По случай гласуването извън България, припомняме, че депутатите от ПФ обявиха, че в случай на разкриване на секциите в Турция, те ще оттеглят подкрепата от правителството. Коментар, който Цветанов коментира: 

"Една кампания винаги води до някаква нервност в нашите политически опоненти и нашите политически партньори, с които сме заедно в управлението и с които формираме парламентарното мнозинство", подчерта той. И допълни, че до момента с лидерът на ВМРО- Каракачанов се разбирали, но той (Каракачанов бел.ред), обикаляйки страната казвал, че ще я освобождава. 
"От какво?" , попита с възмущение Цветанов:"Той е част от формиращото се парламентарно мнозинство", подчерта той. 

По повод изборите, председателят на ПГ на ГЕРБ смята, че те вече са предначертани в полза на ГЕРБ. Причината за това се дължи на това, че опонентите им нямат никаква кампания, според Цветанов, те се занимавали главно с интриги, с цел създаване на напрежение в обществото. 

Припомняме, че  гласуването в чужбина стана причина за поредица от протести и скандал на международно ниво. Това стана ясно след промените в ИК, обявени от Патриотичния фронт, които целяха да бъде спрян вота от Турция. До протести се стигна, след като  се разбра, че същите "удрят" и гласуването в Западна Европа и Америка. 

   

0 коментарa

Виж още