Турция не е предоставила на САЩ доказателства за Гюлен

Турция не е предоставила на САЩ доказателства за Гюлен

   

    Турция все още не е предоставила на САЩ преки доказателства, че ислямския лидер Фетуллах Гюлен е инициатор на опита за преврат в Турция отпреди повече от месец, съобщават от Българска Национална Телевизия.

    Дипломатическата мисия на Турция в Америка отвърна, че доказателствата срещу Гюлен ще бъдат дадени, когато дойде точното време. Посланика на Турция каза, че няма как толкова бързо Турция да събере изчерпателни доказателства за вината на Гюлен, тъй като се изисква дълго разследване. Тази седмица вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън беше в Анкара и говори с властите за екстрадирането на Гюлен. От 1999 година Фетуллах Гюлен се намира в изгнание в САЩ и оттогава не се е завръщал в своята родина Турция. Джо Байдън коментира, че САЩ няма никакво намерение да брани Гюлен, но ако се иска неговото екстрадиране в Турция, е нужно по надлежен ред да бъдат представени доказателства, уличаващи го в опита за преврат срещу Реджеп Ердоган. Същевременно в южната съседка на България продължава в ход операцията по прочистване на властта и военните от „гюленисти” и „предатели”. Партията на Ердоган, която управлява страната с диктаторски юмрук, свали от постове четирима кметове, които са разкрити като съмишленици на Гюлен. Анкара смята мрежата на Гюлен за терористична организация, която цели да превземе легитимната власт в Турция. Хиляди хора в публичния сектор и службите за сигурност бяха подложени на уволнение или обвинени в контакти с Гюлен и неговата терористична мрежа. При опита за държавен преврат на 15 юли тази година, загинаха 240 души. Оттогава насам в Турция буквално е въведено военно положение, което маскира разправата с противниците на властта от страна на Ердоган и неговите приближени.

    В западната преса се смята, че турското правителство си търси враг, за да може да прочисти армията и властта от несъгласните с политиката на Ердоган. Този удобен враг сега се нарича Гюлен, бившия съратник на Ердоган преди да стане премиер на Турция.

   

0 коментарa

Виж още