СКРЪБНА ВЕСТ! Отиде си велика българска режисьорка!

СКРЪБНА ВЕСТ! Отиде си велика българска режисьорка!

Почина една от великите български режисьорки и преподавателки по театрално изкуство в България. Настоящето бе съобщено от Държавен-куклен театър Бургас, които изразиха своя дълбок поклон към българката. 

Вече покойната Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. във Варна. През 1953г. тя завършва  театрознание в ГИТИЗ в Москва. 
Само 6 години по-късно през 1959г. същата получава и режисьорско звание през 1959 г.  Същата година дебютира с постановката на „Всяка есенна вечер” от Ив. Пейчев в Драматичен театър – Бургас. Изявява се и като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура, преподава театрална критика във ВИТИЗ (1953-1957).
Била е драматург и режисьор в „ДТ „Адриана Будевска” в Бургас (1957-1960), режисьор в театрите „Трудов фронт”, „199”, Драматичен театър – Пловдив, а от 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда”. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др., преподавала е в Италия и Франция. Дълги години (от 1981 г.) води клас по режисура за куклен театър във ВИТИЗ. Режисира и куклени постановки и на постановки в Телевизионния театър. Носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер” (1999) и „Икар” (2009) за цялостно творчество. 

От община Бургас изразяват своите дълбоки почитания към великата българка. 


   

0 коментарa

Виж още