Самотата е вредна колкото цигарите!

 Самотата е вредна колкото цигарите!

Самотата вреди на здравето не по-малко от тютюнопушенето, понеже увеличава задръстващи кръвоносните съдове протеини, които биха могли да доведат до инфаркт и инсулт, пише "Сънди телеграф". Общото между самотата и нивата на задръстващия съдовете протеин фибриноген е открито от учени от Харвардския университет. Знае се, че социалната изолация зарежда стресов сигнал за борба или бягство. Той увеличава нивата на фибриногена в очакване на нараняване или загуба на кръв. Голямото му количество обаче е пагубно за здравето, понеже усилва кръвното налягане и натрупва депозити по артериите.

Американските учени са сравнили нивата на този протеин с броя на приятелите и роднините на доброволци. Те са открили, че с намаляването на броя на близките се увеличава нивото на фибриногена. Така тези със само петима приятели са с 20 процента по-високи нива на фибриноген от имащите 25. Ако човек има 10-12 или по-малко приятели, все едно е пушач.

Предишни изследвания разкриват, че самотата отслабва имунната система, увеличава кръвното налягане и може да се стигне до преждевременна смърт. Макар и тя да се приема за проблем по-скоро на възрастните хора, скорошно изследване във Великобритания разкри, че младите на възраст от 18 до 34 години се чувстват самотни по-често, отколкото навършилите 55 години.

   

0 коментарa

Виж още