Рекордно количество пшеница у нас!

Рекордно количество пшеница у нас!

Агроминистерството отчита, че това е най-добрата реколта от 1980 г. насам.

Последните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), показва, че през настоящата година българските зърнопроизводители са прибрали рекордно количество пшеница– 5,6 млн. тона. Подобен добив е отчетен последно през далечната 1980 г.

Реколтата през лятото на 2013 година, беше 5,5 млн. т., пише investor.bg.

На свой брифинг, Десислава Танева – министър на земеделието, коментира, че цели 43% от добитата пшеница е с много добри хлебопекарни качества. Според Танева, този процент е в пъти по-голям от миналогодишната реколта.

През настоящата година зърнено-житни култури са прибирани от приблизително 15 млн. дка, като над 11 млн. дка са били засети само с пшеница.

Ръста вероятно се дължи и на факта, че в сравнение с 2015 година засетите площи са с 3% повече, а добивите от декар са повишени с рекордните 9%.

Най-висок среден добив в страната е отчетен в няколко области. На първо място е Силистра с 568 кг/дка. Следвана от Добрич с  563 кг/дка. На трето място е Разград с  556 кг/дка и на последно Русе с 551 кг/дка.

Министъра посочи, че заедно с непродадената миналогодишна пшеница имаме общо 6,6 млн. т. запас. За вътрешно потребление в България са необходими под 2 млн. т.. Останалите  69% от добива ще бъдат подготвени за износ, посочи още Танева.

През юли тази година, спрямо юли от предходната, цената на пшеницата е спаднала с 15 на сто.

Венцислав Върбанов - председателят на Консултативния съвет по зърното, коментира, че страната ни бавно започва да се връща на някои пазари и отново започва износ на висококачествена пшеница.

Мартин Русев от Асоциацията на търговците на зърно, счита, че цените на житото са ниски заради свръхпредлагането му в световен мащаб.

От своя страна зърнопроизводителите отчетоха, че през 2016 година заради проливните дъждове се е наложило да използват повече препарати, за да предпазят пшеницата от заболявания.

Въпреки рекордния добив през годината, цената на хляба няма да претърпи промени и по всяка вероятност ще се запази.

   

0 коментарa

Виж още