Рашидов санкционионира собственика на тютюневия склад в Пловдив съборен през март

Рашидов санкционионира собственика на тютюневия склад в Пловдив съборен през март

По закон собственика трябва напълно да възстанови освен сградата, така и стенописите на известният художник Вълчан Петров.

Ново административнонаказателно производство бе образувано от Министерството на културата срещу законният собственик на тютюневия склад, находящ се на  ул. „Одрин“ № 8 в град Пловдив. От ведомството на Вежди Рашидов, съобщиха, че склада е бил незаконно съборен тази година през месец март.

Издадената заповед на министъра на културата Рашидов, не е била изпълнена от притежателят на склада, а именно в двумесечен срок да представи и внесе за съгласуване инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност.

Собственикът на тютюневия склад е задължен в срок от една календарна година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, съгласно изискваният упоменати в Закона за културното наследство /ЗКН/ и заповедта на министър Рашидов.

Склад на ул.”Одрин” № 8 е разположен в защитена територия и абсолютно всички проектни намеси по реда на ЗКН подлежат на съгласуване.

Относно съдбата на стенописите по стените в едно от помещенията на полусъборения склад, дело на художника Вълчан Петров, Министерството на културата напомня, че тъй като произведенията безспорно, са част от художествените характеристики на тази сграда – паметник на културата, ще се наложи притежателя на собствеността да възстанови и тях. Задължението е фиксирано в Чл. 71 от Закона за културното наследство.

В различни градове у нас и една в Пескара, Италия, творецът Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики. Негови творби са собственост на колекциите на Национална галерия  в столицата, Градската галерия в София и Градската галерия в градът на тепетата. Произведенията на Петров са собственост на редица музеи и частни колекции в Бразилия, Белгия, Великобритания, Холандия, Мексико,Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Франция, Швейцария.

 

Източник: pik.bg

   

0 коментарa

Виж още