РАЗКРИТИЕ: Новата мотация на вируса Ебола, буквално заразява всеки!

РАЗКРИТИЕ: Новата мотация на вируса Ебола, буквално заразява всеки!

Вирусът Ебола се е адаптирал така, че да може многократно по- лесно да  заразява човешките тъкани, показват последните  изследвания.

Две проучвания, за които писа списание Cell, са установили  мутации, увеличаващи способността на вируса да зарази човешките клетки четирикратно по- бързо.

Учените твърдят, че тази мутация може да се окаже най-голямата в писаната история на вируса.

Регистрирани са 28,616 случая на Ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне като 11,310 души са загинали още в началото на епидемията.

Изследователи от Университета на Нотингам и Университета на Масачузетс са анализирали генетичния код на близо 2000 проби на вируса Ебола.

Tе регистрирали промяна по повърхността на вируса, която позволява да се закачи за човешките клетки по-лесно.

Проф. Джереми Лубан от Медицинският университет на Масачузетс каза: "Мутацията прави вируса по- заразен. Това се случва в началото на заразяването, може би три или четири месеца предварително".

Проф Джонатан Бол, от Университета в Нотингам казва, че четирикратното увеличение на заразените "не е тривиален" случай.

Той заяви пред сайта на BBC News: "Когато вирусът се въвежда в нова среда, нова ниша, той ще се опита да се адаптира към тази нова среда.“

Епидемията от заразяване с Ебола в Западна Африка не е просто най-големото досега, то е по-голямо от всички огнища събрани заедно.

Една от причините за взривоопасното разпространение на Ебола е, че вирусът успя да влезе в гъсто населени градски градове като Монровия в Либерия.

Но проф Лубан добави: "Една от възможностите е тази мутация, която никога не е била наблюдавана преди, по някакъв начин е допринесла за сериозността на огнището и отговора на този въпрос все още не можа да се даде.

Трудно е да си представим, че мутацията не е от значение."

Изследването е потвърдило други констатции в измененията, които настъпват във вируса Ебола.

Най- чест преносител на вируса са плодовите прилепи.

А хората, заразени с мутиралата форма на вируса достигат по- често до фатален край, в сравнение с тези, които са заразени с базовата версия на вируса.

Това е в леко противоречие с преобладаващата идея, че кколкото повече време Ебола прекарва сред хората, ще еволюира към по- малко смъртоносен вариант, което да й помогне да се разпространи.

Д-р Ед Райт, от Университета на Уестминстър, коментира: "Една от тези промени са настъпили по времето, когато броят на случаите, започна да се увеличава драстично. Това е довело до възможността тази промяна да стане водеща в способността на вируса да заразява хората и в крайна сметка решаваща за мащабите на епидемията.

"Въпреки това, тези изследвания не отговорят напълно на последния въпрос."

   

0 коментарa

Виж още