През 2015 в България са работили над 156 хил. пенсионери

През 2015 в България са работили над 156 хил. пенсионери

През изминалата 2015 година предоставените възможности за ранно пенсиониране у нас са довели до огромен брой работещи пенсионери. Анализ на Националния осигурителен институт за 2015 година, показва, че все повече хора с пенсия за стаж и възраст след пенсиониране започват работа като охранители и чиновници. Това са двете групи в които пенсионираните работници са най-много.

Над 156 хил. българи са получавали едновременно и пенсия за стаж и възраст и са се осигурявали през 2015 година. В това число преобладават пенсионираните: бивши военни, полицаи и чиновници. От 2010 година насам, това е най-големият брой, когато бройката им е била едва 68 хил. което е близо 2 пъти по-малко, пише actualno.com.

Охранителният и бюджетният сектор, са най-често предпочитани от пенсионерите. Статистиката показва, че всеки 8-ми пенсионер през 2015 година е припечелвал и като охранител. В това няма нищо странно, тъй като въпросните пенсионери са бивши служители от сектор "Сигурност", които до края на 2015 г. се пенсионираха без възраст, а само въз основа на трудов стаж равняващ се на 27 години.

По данни на НОИ повечето от пенсионираните служители, продължават да работят - през 2011 г. и през 2012 г., а делът на новите пенсионери от МО, МВР и МП, е бил около 61 %, те едновременно са получавали и пенсия и заплата. При официална възраст за пенсия за дамите - от 60 г. и 8 месеца, а за мъжете – от 63 г. и 10 месеца, близо 40% от „новите“ пенсионери са ранни, т.е. възрастта им е под 60 г. Общият брой на пенсиониралите се миналата година хора е 96 хил.

Оказва се обаче, че делът на ранните пенсионери намалява. През миналата година, над 20 хил. пенсионирани служители са заемали позиция в бюджетния сектор - държавната и общинската администрация.

Голяма част от получаващите пенсия се осигуряват в сектора на търговията, според статистиката на НОИ техният брой надхвърля 13 100 души, както и в този на строителството - 8700 души.  

   

0 коментарa

Виж още