По- скъпо олио от есента!

По- скъпо олио от есента!

Изключително слабата реколта от слънчоглед тази година заради сушата, определено ще вдигне цената му, което логично ще доведе до  повишаване на цената на олиото. Сега цената на слънчогледовите семки е 620-630 лв./т, но до момента от полето са прибрани само 10%.

Специалистите са категорични, че заради слабата реколта цените ще се достигнат нива от 650-700 лв. за тон и дори повече, пише blitz.bg.

Нуждите на страната, както и множеството преработвателни предприятия оказват влияние върху цената. Напоследък голяма част от реколтата не се изнася. Тази година също очакванията са 50 до 70% от реколтата да се усвои от българския пазар.

От бранша споделят, че прибирането на слънчогледа е започнало преди 10 дни, което не е обичайно. Традиционно това се случва в края на август или в началото на септември. Сушата тази година е довела до бързата вегетация, но и до по-малките добиви. В момента се добиват средно 150-200 кг/дка, някъде и по-ниски добиви. За сметка на количеството пък качеството на маслеността е добро. Разбира се, това няма да компенсира ниския добив. В сравнение с добива на пшеница, слънчогледовата реколта ще е по- лоша.

За момента статистиките показват 30% по- нискък добив. Традиционно слънчогледовите семки се изнасят за Европа, арабските страни и Турция. Очаква се жътвата да приключи до края на септември или началото на октомври.

За разлика от слънчогледа, щената на пшеницата е доста по- ниска от очакваната заради високите добиви тази година. В момента изкупнте цени са по 230-240 лв./тон. Производителите, разбира се се въздържат ор продажба на тези цени, защото не ги удовлетворяват по никакъв начин. Меката зима донесе редица заболявания по пшеницата, което допълнително повишава разходите за производство и себестойността. Така производителите имат още по- малка печалба.

Не е ясно дали цената ще бъде повишена и дали това изчакване  и въздържане от продажб ще доведе до по- високи цени или ще намали допълнително качеството на зърното и ще свали допълнително цените.

   

0 коментарa

Виж още