Официално! Мая Манолова няма да се кандидатира за президент

Официално! Мая Манолова няма да се кандидатира за президент

Мая Манолова - омбудсманът на България официално заяви, че няма да се кандидатира на предстоящите избори за президент.

В емоционално писмо разпратено до медиите в страната, Манолова аргументира позицията си и обясни защо няма да участва в предстоящите избори за държавен глава и отбеляза: „Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки. Оттеглям се от „състезанието“ за президентските избори с признателност за подкрепата и доверието ви! 
Нашата обща мисия е да променим България в интерес на хората. Ще го направим! Заедно! Можете да разчитате на мен“.

Според Манолова, правилата са подменени от тайни договорки и са нечестни и добави, че не участва в задкулисни сделки и иска единствено да бъде участник в един демократичен избор.

Отказа да коментира и опитите да бъде служебно елиминирана с несъстоятелни „правни“ аргументи, абсурдни за всеки юрист. „Дала съм обет, че ще работя за гражданите! И ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам”, поясни Манолова и благодари на всички, които са я подкрепили до момента.

Изпълнителното бюро на НС на БСП единодушно взе решение за отлагане на пленума на партията, за чието провеждане бе избрана вчерашната дата - 14 август, туй като Мая Манолова и генерал Румен Радев не успяха да се явят. Пленума ще бъде проведен в сряда.

Социалистите изтъкват, че докато заема поста омбудсман, Манолова няма право да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция. Според изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП за президентските избори, Манолова трябва да напусне досегашния си пост. На същото основание на закона генерал Румен Радев, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на  досегашния си пост.

След като Плевнелиев издаде указ за освобождаването му, Радев вече съвсем официално може да влезе в битката за президентския стол.

 

Източник: dailypress.bg

   

0 коментарa

Виж още