От догодина до 4 лв. за чадър на плажа

От догодина до 4 лв. за чадър на плажа

С 12 % надхвърли това лято броят на туристите.

5% ръст отбелязват и българските туристи за този летен сезон спрямо 2015 година. Летовниците от страната ни прекарват на Черно море няколко пъти през лятото уикендите си, а през основния им отпуск предпочитат пътуване в чужбина.

За всички туристи от чужбина важи същият анализ, те пък посещават страната ни за годишната си ваканция и остават у нас средно около 5 нощувки. Това е тенденция за целия Европейски съюз /ЕС/.

Добрата вест е, че България попада в топ 10 на държавите, увеличили и вътрешните пътувания над средния ръст за ЕС, който за 2015 г. е 3%. Само за първите 6 месеца на тази година имаме огромен ръст на туристи.

Според Ангелкова, преди началото на сезона очакванията са били за 5%, а в действителност ръстът е 15%.

За първи път от няколко години привлякохме интереса на Полша, Чехия и Словакия, като само за първите шест месеца е 100%, а само за месец юни - 177%, което наистина е доста впечатляващо.

Страната ни е била доста критикувана, че работи основно с големите туроператори в рекламата, но според Ангелокова този вариант е бил ефективен, имайки предвид ограничения ресурс за реклама, с който министерството ни разполага.

Към настоящият момент сме в тесни контакти за следващата година, с водещите туроператори “Томас кук”, ТУИ и “Детуристик”.

С тях министерството е рекламирало в Германия, както и в Централна Европа - Полша, Чехия, Словакия, Великобритания и Скандинавия.

Плажовете на територията на страната ни са разделени на 4 групи, в зависимост от това дали са в урбанизирана територия, в неурбанизирана или в близост до национални курорти. Ангелкова коментира, че е изключително важно и необходимо да се регулират цените на чадъри и шезлонги по Черноморието. Поради тази причина в методиката са включени и базови цени, които казват, че ако плажът е в населено място под 10 хил. души - базовата цена за чадър и шезлонг трябва да е 2 лв. , 3 лв. за над 10 хил. души и 4 лв.- за национален курорт.

 

Източник: 24chasa.bg

 

   

0 коментарa

Виж още