Обича ли ни наистина най-добрия приятел на човека?

Обича ли ни наистина най-добрия приятел на човека?

След експеримента проведен от руският учен Павлов, откриването на храна бе считано за главна цел на кучетата. Оказва се обаче, че това съвсем не е така и кучетата са в състояние да се откажат от храната си и да предпочетат обичта и вниманието на своя собственик. Това неопровержимо доказателство несъмнено показва, че „най-добрият приятел на човека - кучето” е наистина свързан със стопанина си и не гледа на него само като източник на храна.


Грегъри Бърнс от Университета „Емъри” (Emory University) в Атланта, САЩ, споделя, че с колегите му са направили опит, чрез който да установят какво мотивира кучетата да общуват с хората - храната или самата връзка с техния стопанин. В изследването са включени 13 кучета, от различни породи, като почти всички в хода на тестовете са предпочели да получат похвала от собственика си и да се откажат от храната. От всичките 13, само две кучета не са успели да устоят на храната и са я избрали пред ласките на собственика си.


Според биолозите и психолозите, общуването с човека само по себе си, играе важна роля в живота на кучетата. Учените научили кучетата да отличават три различни обекта, като определеният избор на всеки от тях водел до три различни последствия. Например, ако кучето изберяло играчката оцветена в розово, след това изследователите го поощрявали с храна. Ако пък избере играчката обагрена в син цвят, стопанинът им ги хвали за този избор. Последната алтернатива пред домашните любимци била да изберат зелен гребен, след което не следвало нищо. Експертите използвали този наглед прост избор като индикатор, за да докажат, че животните разбират какво се случва, и съвсем съзнателно правят избора си.


Трите цветни фигурки се поставят в ядрено-магнитен резонансен томограф, посредством който на учените дава възможност да проследят какво се случва в мозъка на кучетата по време на избора, и как тяхната нервна система реагира на „наградата” под формата на храна или похвала от стопанина. Благодарение на апаратурата става ясно, че всички кучета участвали в проучването са изпитали удоволствие от похвалите на стопаните и от храната, но реакциите им и към двете коренно се различават. Четири от кучетата предпочели да изслушат похвалите на стопаните си. други седем пък са показали еднаква реакция и към храната и към стопанина си. Само две от изследваните кучета показали по-висока мозъчна активност към храната.


 
Източник: vesti.bg
 

   

0 коментарa

Виж още