Невероятно! Черно море крие хиляди находки!

Невероятно! Черно море крие хиляди находки!

В дълбините на Черно море се намира най-големият музей в света. Това е така заради серовородът, който не позволява гниене на органичната материя и по този начин съхранява с векове историята, убедени са родни учени, съобщава „Труд”. Според тях само при проучванията за „Южен поток“ между Николаев и Варна са намерени 137 потънали кораба, които допълват броя на вече известните съдове, които се намират на стотици метри под водата.
 
Ето защо учените са на мнение, че проучванията трябва да продължат, така че да може да се осигури достъп до изобилния ресурс от информация, запазена през вековете.
 
Когато говорим за потопени дървени кораби, в сероводородната зона те се консервират. Този процес се случва на дълбочина под 130-150 метра, където дървото се запазва с векове, докато в кислородната зона разлагането става много по-бързо, обясняват специалистите и допълват, че селища, кораби и корабокрушения има страшно много в близост до брега. Те са предимно около района на Варна, Несебър и Созопол.

Не е чудно,че там все още се носят легенди за потънали съкровища. Според една от тях някъде в хилядите пещери край Яйлата митичният Лизимах скрил голямо съкровище, което и до днес не е открито. Според друга пък някъде там на север от носа в посока към Шабла е потънал известният кораб „Черният принц“, принадлежал на британската кралица, натоварен със заплатите на войниците, взели участие в Кримската война.
 
Макар че има информация, че корабът е открит все още не липсват авантюристи, които не вярват и често през лятото могат да бъдат видени самотни гмуркачи, които, спрели автомобила си директно в степта, която свършва в района на шабленското село Тюленово, подготвят аквалангите.
Учените също са дейни по този въпрос. При една от последните експедиции на екип от Института по океанология специалистите тестват дистанционно управляем апарат и извършват спускове с изследователска миниподводница PC-8B.
 
Мисията им е да се сканират дъното, да се снимат всякакви видове подводни обекти и да се издирват метални предмети. Идеята е да се открият подводни селища, останки от кораби и корабокрушения.
 
 

   

0 коментарa

Виж още