Най-евтиното кацане на луната-напълно възможно!

Най-евтиното кацане на луната-напълно възможно!

Американската частна компания Moon Express има план  заекспедиции до Луната, всяка от които ще струва по-малко от 10 милиона долара.

"Ако перефразираме 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, избираме Луната, не защото това е просто, а защото е изгоден бизнес", заяви един от основателите на компанията Навийн Джейн пред телевизия "Фокс", цитиран от ТАСС и БТА.

"На Луната има минерали на стойност 16 квадрилиона долара. По-рано полетът до Луната струваше милиарди долари, а сега експедицията ни до естествения спътник на Земята ще е за по-малко от 10 милиона долара", допълва Джейн.

По-рано през този месец Moon Express получи разрешение от американското правителство да изпрати експедиция до Луната през 2017 г. "Правителството на САЩ взе историческо решение, с което разрешава на частната компания Moon Express да осъществи пътешествие отвъд пределите на орбитата на Земята и да изпрати модул на повърхността на Луната през 2017 г.", обяснява един от основателите и ръководител на компанията Боб Ричардс. 

"Общата стойност на подготовката и осъществяването на прилуняване на първия апарат на компанията ще е по-малко от 50 милиона долара. Тази сума включва разработването на всичко необходимо за експедицията", уточни Навийн Джейн.

Скоро цената на полет до Луната ще е по-малко от 10 милиона долара, убедени са от Moon Express.

И докато целта за дълъг период на Moon Express е да добива ресурси от Луната, първата мисия на компанията е да спечели напреварата на Google - Lunar X Prize.

В Lunar X Prize с взели участие 16 отбора, а победителят ще се сдобиес 30 милиона долара, като за тази цел е редно да приземи малък роувър на Луната, който да направи възможно да се видят висококачествени изображения към Земята и да измине поне 500 метра.

   

0 коментарa

Виж още