Над 800 кукери ще се срещнат в Стара Загора на ...

Над 800 кукери ще се срещнат в Стара Загора на ...

Организаторите на събитието очакват, над 800 кукери от краища на цяла България да се срещнат на 4 март /събота/. Всички желаещи да се насладят на българските  традиционни кукерски костюми, могат да посетят от 11 ч. площада пред Община Стара Загора.

От пресцентъра на Града на липите, съобщиха, че през 2017 година, ще се проведе XIX издание на Фестивала на маскарадните игри. Общо 19 групи ще пристигнат в град Стара Загора, за да вземат участие в пъстроцветното шествие. Те са от различни точки на стараната ни, предимно от Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Павел баня,  Сливен, Силистра, Ямбол, Шумен и разбира се от самият град Стара Загора. Освен традиционните превъплъщения на старци, васильовци, бабугери и арапи, към колоритното множество ще се присъединят и децата, възпитаници на ДГ № 10 „Светлина“ и на ДГ № 8 „Българче“, които са на възраст от 5 до 6 години. Малчуганите са най-младите участници в шареното събитие.

Добрата новина за гражданите на Стара Загора е, че преди старта на празника, маскираните персонажи ще дефилират по булевард „Цар Симеон Велики“ в града. След дефилето, те ще се спрат пред сградата на Общината. Там кукерите в продължение на 3 часа, ще се борят със злите духове, като ги гонят със свещени ритуали и чрез мощният звън на своите хлопки и звънци. От Общината са предвидили награди за най-изявените, те ще бъдат оценени от петчленна комисия.

Базара на традициите, носещ името „Българско е!“, ще представи пред любителите на нашенските занаяти, стоки, изработени от сръчните ръце на видни български майстори от цялата страна, Монтана, Русе, Силистра и Видин. В дните от 2-ри до 4-ти март, всеки желаещ, ще има възможността да разгледа базара, който ще е разположен на бул. „Руски“. Там ще могат да бъдат намерени изделия изработени от вълна, дърворезба, камбани, чанове, икони и гравюри.

 

   

0 коментарa

Виж още