Москов: Ще има увеличение на заплатите на работещите медици! 

Москов: Ще има увеличение на заплатите на работещите медици! 

Важни теми бяха обсъдени тази сутрин от министъра на здравеопазването- Петър Москов в предаването "Тази събота", излъчвано по БТВ. По данни на министъра ще има увеличение на заплатите. От министерството подготвят заплатите на спешна помощ да бъдат увеличени с не по-малко от 10%, посочи още той. Така общият ръст от началото на мандата става 50%, допълни той. 

Той уточни, че ще запазят по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лева за лекар в спешно, а сестрите са предвидени 900 лева. 


 "И гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психитатрични болници", отбеляза Москов.
До понеделник се очаква министерството да излезе с позиция относно компенсиране на разходите, за да бъде гарантирано увеличението на доходите. 

Припомняме, че ниското заплащане на Спешна помощ, наскоро изкара медицински лица на протести. 

247 млн. лева повече има в бюджета за 2017 г. на Здравната каса в сравнение с 2016 –а, отбеляза още здравният министър. От министерството планират увеличения по перата на личните лекари и специалисти в доболничната помощ, посочи още той. 
За постижение той изтъква, че касата и държавата са успели да ликвидират недостига на направления. 

Относно хората, които посягат на лекари, здравният министър коментира, че те трябва да понесат цялата строгост на закона. 

"В края на 2014 г. практически всеки ден имаше побой над работещ в системата на здравеопазването, главно в спешната помощ – над 250 случая.  В момента са 28 – 29 от началото на годината, докато има един или два това изисква още по-сериозни мерки от страна на държавата”, подчерта той. 

„Аз бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда от гледна точка на репресия към такива хора. Когато на едно животно помагаш, дори и да е хищник, то не те хапе, то знае, че му помагаш. Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на този, който е дошъл да помогне”, попита Москов.

„Хора, които отказват да живеят по правилата на обществото, трябва да усетят цялата строгост на закона”, категоричен е здравният министър.

По темата "пръстови отпечатъци" и невъзможността на някои болници да обработят новите заявки на пациенти достатъчно бързо, репортаж излъчен от БТВ, Москов се извини публично.

След това допълни, че понякога и самите болници имат вина за бавната работа, дори посочи място, в което трябвало да бъдат отворени две каси, а била отворена само една. Това, разбира се, отново допринесло за последващо забавяне и опашки от болни. 

В предаването, Москов посочи, че пациентите, които откажат да използват пръстовите си отпечатъци в новата система, ще бъдат пренасочени към място, на което да платят карти за лечебното заведение. Това, обаче няма да бъде покрито от здравната каса. Но уточни, че пациентът има право да откаже снемането на пръстов отпечатък. 

Повече информация за гостуването на министъра на здравеопазването, можете да намерите ТУК! 

   

0 коментарa

Виж още