Майка изплака: Детенцето ми се роди мъртво, защото послушах доктор!

Майка изплака: Детенцето ми се роди мъртво, защото послушах доктор!

Лекарска небрежност или невзети навременно мерки. Дали не става въпрос и за подценен риск? Това се опитва да установят Деница Борисова- майката на роденото мъртвото момиченце и нейните близки. 
Преди часове бе публикуван сигнал от майката в социалните мрежи, а самата тя се опасява, че освен жалби и сигнал до други майки, едва ли би могла да постигне повече.
 
За сметка на това, шокиращата история на младата майка за кратко време събра огромен отзвук. И хиляди бъдещи майки съчувстват на момичето. Публикуваме нейната история без редакторска намеса: 

„Denica Borisova‎ до всичко зa мaйчинството

Здравейте мами, искам да ви пожелая много щастие и живи и здрави дечица.Нямате си представа какви късметлийки сте.За съжаление аз нямах този късмет. Вчера моята малка принцеса се роди мъртва, беше се увила и задушила в пъпната си връв. Моят съвет към бъдещите мами е да не раждат в болници без да са платили на доктори и акушерки, както аз направих.Всичко в тази държава е един голям бизнес и не си ли платите, никой няма да се поинтересува от вас.Можеха да спасят моето бебе, но не го направиха поради тази причина и не взеха никакви мерки, въпреки че тоновете му бяха зле от 2 дни и е възможно още тогава да е починало, но те го държаха в мен, вместо да ме видят на ехограф и да го изкарат спешно ако се наложи.През цялото време, дори и сега съм в болницата, не спират да говорят само за пари и вниманието към мен е нулево и трябва да ги преследвам и моля, за да ми дадат вода или да включат система. Моля ви, не допускайте моята грешка, платете си, за да сте спокойни, че ще се погрижат наистина за вас.“

Всъщност това е една типично българска история, която е ежедневие, а не изключение в нашите болници.

Деница Борисова, на 22 години била приета в частна болница УМБАЛ "Дева Мария", Бургас. По данни на родилката, тя била прегледана на общо пет различни ехографа, ала нито един не установил, че бебето е с увита пъпна връв около врата си. И всичко това, макар болницата да разполага, както се твърди с една от най-модерните техники в страната. 

След един от прегледите било установено, че тоновете на бебето намаляват. Майката била посъветвана да постъпи в болница от дежурната на смяна- д-р Дарина Давидова. При въпрос отправен към служителката дали това е сериозно и налага незабавно хоспитализиране, тя отговорила: "Сериозно, сериозно... добре е да влезете в болница. Ще ти пуснем системки и витаминки, ще те подсилим...", посочва още майката.

При тези думи, Деница попитала, в случай, че не е толкова сериозно, дали лечението ѝ би могло да бъде проведено в дома ѝ. Така получила уверението, че може, в следствие на което ѝ било изписано лекарството- Дузофарм. 

Ненавременните лекарски действия, обаче и подценяването на риска от страна на дежурната, довеждат до смъртта на бебенцето. След случая близки на родилката винят лекарите за смъртта на бебето. По техни данни родилката била приета за преглед в петък, а в неделя бебенцето спира да се движи, в следствие на което се оказва и мъртво родено. Съпругът недоумява как могат да чакат и да стимулират нормално раждане, след като бебето е мъртво.

От болницата отказват да коментират случая докато не бъдат изяснени всички факти и обстоятелства. 

 

   

0 коментарa

Виж още