Лекари в Плевен спасиха мъж пронизан в мозъка!

Лекари в Плевен спасиха мъж пронизан в мозъка!

В университетската клиника по "Неврохирургия" в Плевен спасиха живота на мъж, приет в кома с пронизана в мозъка 15-сантиметрова бамбукова пръчка, съобщи БТА.

Операцията е извършена от екип, ръководен от началника на клиниката, републикански консултант доц. д-р Йордан Панов. Две седмици по-късно състоянието на 57-годишния пациент значително се е стабилизирало.

Случаят е уникален в целият свят - няма описан подобен в световната медицинска литература. Това каза днес пред репортер на БТА доц. Панов.

Пациентът Трифон бил транспортиран преди две седмици от ловешко село след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му.

С компютърна томография неврохирурзите в Плевен разбрали, че пръчката е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото - близо до очния нерв. Тя се е плъзнала покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е създала голям кръвоизлив, поясни доц. Панов.Екипът, ръководен от него с асистент д-р Илия Вълков и анестезиолог д-р Любомирова, са направили благополучно двучасова операция при която пациентът е вън от опасност.

   

0 коментарa

Виж още