Италия подготвя публичен регистър на...

Италия подготвя публичен регистър на...

Италианското МВР прави подготовка за въвеждането на публичен регистър на правоспособните имами, които ще имат шанса да проповядват исляма в страната.

Идеята е стара и за регистриране на имамите в Италия се дискутира поне от десетина години. Възраждането на идеята сега се дължи на две причини - серията от джихадистки атентати в Европа и активната позиция в подкрепа на идеята от страна на ислямските и на арабските общности в Италия, предаде БТА.

На практика това значи, че те ще бъдат направлявани в структура, често наричана гилдия или колегия, членуването в която е задължително правило за упражняване на дадена професия, като например журналистическата, адвокатската, лекарската и още десетки други.Тези структури имат собствен статут, който регламентира правата и задълженията на професионалната категория в спрямо действащите закони. Поставени са под надзора на министерството на правосъдието и техните регистри, в които са вписани всички членове, са общо достъпни.

Съюзът на италианските ислямски общности (УКОИИ) от доста време има готовност да организира обучения, в които имамите да учат езика, културата и законите на страната.

Според ръководството на съюза проповедниците трябва да бъдат номинирани от ислямските общности и утвърдени от министерството на вътрешните работи.Организацията "Общност на арабския свят в Италия" (КОМАИ) оказва подкрепа относно проекта за италианска и европейска подготовка на имамите.

   

0 коментарa

Виж още