И септември се очертава топъл!

И септември се очертава топъл!

Най-високите температури през септември в страната ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса. Валежите ще бъдат в нормата за сезона. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Той обясни,че през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над обичайните.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински места - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Стартирайки месец септември през страната ще премине хладен атмосферен фронт и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Температурите ще станат малко по-ниски.

В периода 3-5 септември ще бъде основно слънчево с най-високи температури между 24 и 29 градуса. Според климатичната справка през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Този процес ще усили  климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават интензивно месечните норми.

Обичайно облачните дни през септември са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Отчитани са и много високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от септември има варианти за слани във високите полета.

Астрономическата справка отчита, че в старта на месеца слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути.
Денят трае точно 13 часа и 9 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Денят трае точно 11 часа и 46 минути.

Лунните фази през идния мессец са: на 1 септември - новолуние, на 9 - последна четвърт, на 16 - пълнолуние, а на 23 септември - първа четвърт.

На 22 септември в 17 часа и 21 минути идва есенното равноденствие и настъпва астрономическата есен, съобщава Красимир Стоев.

   

0 коментарa

Виж още