ЕКСКЛУЗИВНО - Днес гласуваха връщането на казармата

ЕКСКЛУЗИВНО - Днес гласуваха връщането на казармата

Депутатите отхвърлиха закона за връщането на наборна военна още на първо четене в пленарната зала. Възрастта за прием на войници стана 28 години.
"За" гласуваха 28 народни представители, 15 са „против”, а 70 - „въздържал се”. 
Проектът е на съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов и група депутати.
Законопроектът предвижда въвеждане на наборна служба за срок от 6 месеца, за мъже, навършили 19-години. За осигуряване на нейното ефективно провеждане е предвидено и въвеждане на военен отчет на гражданите, както и система за предказармена подготовка. 
Според законопроекта, за тези, които имат уважителна причина да не служат, е предвидена „алтернативна гражданска служба” за срок от 12 месеца. 
След вота лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че между първо и второ четене ще бъдат предложени промени в законопроекта. Ще го предлагаме, докато му дойде времето, заяви той. 
Със 108 гласа „за”, 0 „против” и 2 „въздържал се” обаче парламентът прие на първо чете промени в Закона за отбраната и въоръжените. 
В закона се предвижда възрастта за прием на военнослужещи да бъде намалена от 32 на 28 години, пределната възраст също - от 50 на 46 години,  както и да бъде въведено ограничение в продължителността на сключваните от тях договори. 
Същевременно на тази категория военнослужещи се дава възможност да придобият необходимите 18 години, активна военна служба, с цел по-ранно пенсиониране. 
Предлагат и да се увеличи горната възрастова граница на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери на 55 години, с цел осигуряване стабилност във въоръжените сили чрез дългосрочна възможност на всички категории военнослужещи.
Промените възлагат и нови задачи на армията в мирно време като наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за народната и колективна сигурност и отбрана, поддържане и развиване на методите за киберотбрана, както и изпълнение на специални полети за държавното ръководство, в случай, че „Авиоотряд 28” заяви наличие на обстоятелства, които правят невъзможно изпълнението на конкретни полети. 
От 15 на 25 календарни дни в рамките на година да бъде увеличена подготовката на резерви, а обучението в курсове - от 30 на 60 дни, реши парламентът с приетите на първо четене промени в закона за резерва на въоръжените сили. 
Правителството предвижда пределната възраст в резерва да е 55 години за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери, 60 години - за старшите офицери, и 63 години - за офицерите с висши военни звания.
 

   

0 коментарa

Виж още