Днес черпят 9 хубави български имена!

Днес черпят 9 хубави български имена!

На днешния ден орачите излизат на нивите, а  у дома жените трябва да спазват строги забрани!

Днес на 1 септември православната църква почита Преп. Симеон Стълпник., Св. мчци Айтал и Амун дякони и Св. Марта. Празникът се счита за начало на есенната оран, а светецът Симеон се смята за покровител на орачите, които го наричат „Симеон Орачо”, „Симеон Стълпник”.

Днес имен ден празнуват всичко носещи красивите български имена: Симеон, Симеона, Симо, Сима, Симон, Симона, Симана, Марта и Мона. 1 септември се счита за начало на нова стопанска година и поради тази причина се смята за празник на земеделците.

На този ден според народните обичаи започва бруленето и събирането на орехите, затова в някой райони на страната светецът се нарича “Симеон брульо”, пише blitz.bg.

На празника всички жени носят от семето за посев в храма, за да то бъде благословено от свещениците. В зърното се поставя стрък босилек, червен конец с нанизани на него плодове, орехи, червени чушки, сребърни монети и пепел от изгорелия Бъдник.

Рано сутринта на този ден жените замесват пшенично тесто и правят обредни питки, с които мъжете им захранват воловете и биволите, с които ще се оре през годината. Освен това се приготвят и малки кравайчета, които се нанизват на рогата на животните заедно с червени вълнени конци.

В Северозападна България преди да излезе на нивата, пред каруцата се коли курбан (за “курбан на св. Симеон”). Жертвеното животно може да бъде петле или кокошка. Животното заедно с питата орачите носят на своята нива.

Каквото остане от угощението се закопават в земята. Всички орачи и сеячи са облечени празнично, а жените им обикалят и ръсят жар около тях, за да бъде спорна работата.

На този ден нищо не се дава на заем и не се изнася от домът, защото според поверието така ще се изнесе плодородието. Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете.

Според житието на св. Симеон, светецът е роден в Мала Азия. Едва на 18 г. той е привлечен от християнската вяра и постъпва в манастир, където се усамотява, като сам си построява каменна кула, подобна на висок стълб. Там той прекарва остатъка от живота си, затова е наречен “Стълпник” и там умира на 103 - годишна възраст.

   

0 коментарa

Виж още