Директора на ФБР: Сериозно сме загрижени относно фанатиците от Сирия и Ирак

Директора на ФБР: Сериозно сме загрижени относно фанатиците от Сирия и Ирак

„Правоохранителните и разузнавателните агенции остават изключително обезпокоени, заради насилието сред екстремистите и в крайна сметка то ще прескочи границите на Сирия и Ирак и ще се разпростре на територията на останалите страни с надеждата за извършване на нови смъртоносни атаки“, каза директорът на ФБР Джеймс Коми пред Конгреса във вторник.

Броят на американците, които пътуват до Сирия, за да се борят с групата на ислямската държава се е намалил до минимум през последната година, но тъй като така нареченият халифат бива "смачкан", много бойци от западните държави, които вече са там, ще се изтеглят от областта, създавайки нови заплахи за сигурността.

"Ще има терористична диаспора по някое време през следващите от две до пет години, каквато никога преди не сме виждали ", коментира Коми, пред Сената за вътрешната сигурност.

Коми заедно със секретаря по вътрешната сигурност Джей Джонсън и Никола Расмусен, директор на Националния център за борба, по време на изслушването обясни какви са заплахите за националната сигурност, 15 години след терористичните атаки от 11 септември.

Изслушването се състоя малко повече от седмица след бомбените атентати в Ню Йорк и Ню Джърси и смъртоносната атака от мола в Минесота.

Расмусен заяви, че в допълнение към бунтовниците от ислямската държава, американските правителствени служители са загрижени за възможностите и амбициите на Ал Кайда и нейните филиали.

Докато Републиканският кандидат Доналд Тръмп предложи временна забрана за мюсюлманските имигранти, Джех Джонсън заяви, че САЩ трябва да се фокусира върху "изграждането на мостове към различните общности" за да защитава родината.

Законодателите в страната също така могат да се фокусират върху полицейските стрелби в Тулса, Оклахома, и Шарлот, Северна Каролина, както и към използване на частен имейл сървър, като Хилъри Клинтън, докато тя беше държавен секретар.

Републиканците са избрали предложението на Коми, а именно да не бъде повдигнато обвинение срещу Клинтън, която е кандидат на демократичната партия за президентския пост. Няколко от републиканците поискаха Министерството на правосъдието да разследва, дали Клинтън е излъгала по време на показанията си през миналата година, за смъртоносните  атентати в Бенгази, Либия през 2012 г. Демократите от своя страна нарекоха исканията „партизански и предназначени да навредят на кандидатурата на Клинтън.“.

   

0 коментарa

Виж още