Джеки Чан с Оскар !

Джеки Чан с Оскар !

Актьорът Джеки Чан ще получи Оскар за цялостно творчество и за своя бележит принос в историята на киното. Статуетката  ще му бъде връчена на специална гала вечеря в Лос Анджелис през месец ноември.
Той е роден е на 7 април 1954 г. в семейството на Лий-Лий и Чарлз Чан. Китайското му име е Чан Кун-сан, което означава „роден в Хонг Конг“. Преди да вземе западното име Джаки той бива познат под различни други прякори.
62-годишният Джеки Чан е известен с филмите си свързани с бойните изкуства. Най-популярните роли на актьора са в "Карате кид", двете части на "Час пик" и "Смокинг".
Кариерата на родения в Хонконг актьор започва едва когато е на 8 години, като до момента е участвал в повече от 30 продукции за бойни изкуства. Сценичните образи на Джеки Чан винаги са комедийни. Причината за това е, че твърде много актьори са се опитвали да копират Брус Лий, чиито герои пък на свой ред винаги са сериозни.
Освен Джеки Чан, Оскар за цялостно творчество ще получат и режисьорите Фредерик Уайсман, Ан Коатес и кастинг директора Лин Сталмастър.
В изявление към медиите, президентът на филмовата академия Черил Буун Айзъкс описва четиримата като "истински пионери и легенди в сферите си".
Джеки Чан също е и посланик на Unicef на добра воля. Той е организирал множество кампании срещу насилието над животни, както и в помощ на пострадалите от вълната цунами, която наводни Индонезийския полуостров през 2004 г. 
Актьорът е известен с това, че винаги сам изпълнява каскадите във филмите си. Той е записан и в книгата за рекордите на "Гинес" за "Най-много каскади изпълнени от един човек".
Джеки Чан владее няколко езика, сред които са мандарин, испански, немски, корейски. Харесва футбола и е фен на английския Манчестър Сити.
През август "Форбс" нареди Джеки Чан като втория най-добре платен актьор в света, като през 2016 г. той е получил 61 млн. долара приходи. Първи в класацията е кечистът и актьор Дуей Джонсън известен като Скалата.

   

0 коментарa

Виж още