ДАНС: Чужди служби използват български НПО-та

ДАНС: Чужди служби използват български НПО-та

ДАНС: Чужди служби използват български НПО-та

Един от изводите в годишният доклад на Държавната агенция за „Национална сигурност” (ДАНС) гласи, че чужди специални служби използват български неправителствени организации за да влияят и да формират въздействие върху българите.

В някои отделни случаи се наблюдават опити за изнасяне на вътрешни проблеми към страната ни и за реализация на доктрини в България, които вредят на нашите национални интереси и които са в полза на чужди държави.  Доклада на ДАНС е посветен на дейността на чуждите специални служби срещу държавата.

Сериозно внимание в годишния отчет се отделя и върху работата на агенциите, която е пряко свързана с борбата с корупцията, с противодействието на контрабандата, както и с прането на пари.  През изминалата 2015 година служителите на агенцията са провели  62 операции за противодействие на корупцията при служителите на държавата.  След проверката са задържани  митничари, надзиратели,  магистрати.  Към тях има повдигнати 39 обвинения.

От агенцията отчитат ръст на докладите през тази година, касаещи съмнителни операции при трансфер на големи суми.

Прокуратурата е сезирана от ДАНС за случаи на неосъществен  достъп до класифицирана информация,  свързана с държавна тайна, както и загуба на носител съхраняващ класифицирана информация.

За противодействие На рисковете  относно миграцията,  международният тероризъм,  повишеният екстремизъм, Държавната агенция е отделела сериозен ресурс.

През 2015 година на 25 лица е наложена забрана да влизат в територията на България, заради взето участие в нелегален трафик.  Според доклада на агенцията възможността за планиране на терористичен акт в България, остава напълно реална опасност.

През изминалата година не е получена информация за участие на български граждани в терористични и екстремистки структури.  Проучени са били 100 142 лица, но в доклада не е посочено колко от тях са български и колко – чуждестранни граждани.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още