Вранча отново напомни за себе си

Вранча отново напомни за себе си

През нощта почти цялата страна се разлюля от силно и, според свидетели, продължително земетресение. Магнитудът, който е отчетен е 5,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът е Вранча.

Не напразно много българи се ужасяват дори само от споменаването на името на областта Вранча. Мнозина пазят зловещия страх от отминалите години, когато този епицентър отне човешки животи.

 

Трусът в 2ч и 11м снощи се е усетил в повечето от българските гардове, като най- интензивен е бил в северната част на страната. Хората от Силистра, Севлиево, Варна и Добрич казват, че люлеенето на земята е продължило около 3 минути, информира Блиц.

Сеизмолозите дават сведение, че всъщност трусовете са били два – 5.6 и 5.8 по Рихтер с един епицентър -  Вранча. Земетресенията са усетени  на територията на  Румъния, България и на Украйна.

Според Националния геофизичен институт на Румъния земетресението е на 112 км  дълбочина, докато Средиземноморският център по сеизмология смята, че дълбочината е 96км.

Нашият Геофизичен институт е категоричен, че дълбочината е изключително малка- 54,3 км, а магнитуда е   5.8 по Рихтер.

Хиляди помнят земетресението от 1977 г, когато Вранча разлюля с 8-ма степен по скалата на Рихтер и причини огромни разрушение на територията на Румъния и България. Имаше над 1500 загинали  в Румъния и стотици жители на Свищов също бяха погребани живи под отломките на Жилищните сгради.

Евронюз предупреди за очаквани вторични трусове в рамките на 20 до 30 часа след първия трус. В мрежата бяха пуснати и видеозаписи от труса в Румъния.

Жители на Силистра разказват, че веднага като усетили разлюляването, излезли на улицата.  Там ги посрещнали още мнозина, разбудени от среднощния кошмар.

Дежурният сеизмолог у нас успокои населението, че вторични трусове могат да бъдат очаквани в продължение на месец, но  не се очаква да са по- силни от първия.

   

0 коментарa

Виж още