България отбелязва 10 процента ръст по производство на пипер

България отбелязва 10 процента ръст по производство на пипер

 

България бележи 10 процента ръст в производството на пипер в сравнение с миналата година. Повишената продукция се регистрира във много други култури. Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните откри изложението „Подкрепяме българското” в град Добрич. Пред публиката той обяви, че министерството, което той представлява, се бори в подкрепа на местното производство и родните купувачи, които имат нужда от информация, преди да направят своя избор. Грудев напомни на присъстващите, че родните производители имат нужда от такива мероприятия, които да им позволят да предложат продукцията си на пазара съвсем директно. Според зам.-министъра скъсената връзка между производител и купувач опазва по-добре интересите и на двете страни.

Васил Грудев посъветва българските производители да пристъпят към обединение в сдружения, за да бранят устойчиво своите интереси. Заместник-министърът на МЗХ подчерта дълбоко, че в земеделието Добричка област генерира 17 процента от брутната стойност на всички сектори на района. Изложението, което предостави трибуна на заместник-министъра на земеделието и храните предложи на гражданите на Добрич да купят и пробват продуктите на около 30 местни производители. Предложенията включваха продукти от мляко и месо, зеленчуци, екологични орехи и лешници, салвия и мурсалски чай, мед, тестени продукти, олио, риба и други. Интересът към мероприятието беше голям и местните жители се втурнаха да закупят продукция от местните производители, къде от възбуден патриотизъм, къде от желание да опитат родното производство, чието качество се смята за по-добро от вносната продукция.

Въпреки традициите и повишената продукция през последните години, България е много далеч от производството и износа, който е имала по времето на Народна Република България – през 50-те години България е изнасяла повече домати от всяка европейска страна. В момента около 60-70 процента от плодовете и зеленчуците в страната се внасят, въпреки високото качество на местната продукция, вирееща на плодородни почви. България е първа в света по производство на розово масло, но това е само малка утеха за родното производство.

   

0 коментарa

Виж още