БЕЗ ПАНИКА! Изтребителите ще бъдат част от учение

БЕЗ ПАНИКА! Изтребителите ще бъдат част от учение

От 9 до 16 септември два щатски изтребителя ще вземат участие в охраната на българското въздушно пространство, съобщи военният министър Николай Ненчев.
Мисията е във време на мир и е приета по инициатива на партньорите ни от НАТО. В съвместното патрулиране ще участват два щатски изтребителя F-15, които ще кръжат във въздушното ни пространство заедно с български МиГ-29.
Охраната на страната ни от бойни машини на САЩ ще е напълно безплатна за България и ще се извършва съвместно с наши самолети, посочи Ненчев.
България е в състояние  и самостоятелно да пази въздушното си пространство, разполага с нужните самолети "МиГ 29", посочи министърът след заседанието на кабинета. 
През ноември ще ни бъдат предоставени още два двигателя за тези изтребители - тоест общо шест, и ще разполагаме с  още три изправни "МиГ 29".
С решение на правителството бяха отпуснати 69 милиона лева, с които ще имаме възможност да придобием допълнително десет отремонтирани двигателя или това означава, че ще разполагаме с още пет изтребителя "МиГ 29" в рамките на тази година, допълни той.
Не е отпаднала възможността за договор с Полша за съвместно охраняване на въздушното ни пространство, но ще е предмет на допълнителни преговори, каза още министърът.
Напускането на ген. Румен Радев няма да повлияе на преговорите за покупка на нови самолети.  "Надявам се още в рамките на тази година да има договор за самолети и те могат да са в страната още в края на 2018 година", заяви Ненчев.
Правителството ще издигне кандидатурата на генерал Цанко Стойков - военно аташе на България в САЩ, за поста командващ на ВВС, съобщи още министърът, след като лично го номинира. 
Очаква се президентът да издаде указ за назначаването му в началото на Септември. 
Преди да поеме настоящия си пост, ген. Стойков е бил началник на авиобаза Граф Игнатиево, където е ситуирана българската изтребителна авиация.

   

0 коментарa

Виж още