Аржентинска съдийка ще разследва екзекуцията на Гарсия Лорка

Аржентинска съдийка ще разследва екзекуцията на Гарсия Лорка

Аржентинска съдийка ще се постарае да изясни обстоятелствата около разстрела през 1936 г. на испанския поет Федерико Гарсия Лорка, предадоха Франс прес и БТА.

Мария Сервини, магистрат от Буенос Айрессе занимава с разследване на престъпленията, извършени е периода на гражданската война в Испания (1936 – 1939). Тя ще се върне и към случаят на Лорка, чиито останки така и не бяха открити.

Сервини се уповава на универсалния принцип на правосъдието, за да обнови проучването за геноцид и за престъпления срещу човечество, извършени по време на войната и под диктатурата на Франсиско Франко (1939-1975).

Юристката планира да изиска от испанското правителство цялата нужна архивна информация, свързана с убийството на големия поет и драматург. Скоро тя ще иде в Испания, 80 години след трагичната смърт на Лорка.Той е бил разстрелян в Гренада през август 1936 година, в първите дни на гражданската война. През септември ще стартира трето търсене на останките му.

Искането за ново разузнаване за смъртта на Лорка се дължи на франкистки документ от 1965 година, който е бил укриван десетилетия от испанското Министерство на вътрешните работи. В него за пръв път полицията в Гренада прави признание за разстрела на Лорка и за погребването му в плитък общ гроб.

   

0 коментарa

Виж още