4 мощни мисли за превръщане на стреса в градивна сила

4 мощни мисли за превръщане на стреса в градивна сила

Кели Макгонагъл - психолог от Станфордският университет, всепризнат учител и автор на книгата „Укротяване на стреса -  идеи за избягване на професионалното прегаряне и увеличаване на издръжливостта.“

През 2015 г. бе проведено проучване в което участваха 31 342 учители, 73 % от тях са заявили, че често се чувстват стресирани. Само 3 на сто, казват, че стреса е рядкост за тях. Докато 89% са бил силно ентусиазирани от преподаването, когато те започнали работа, към днешна дата, само 15 на сто са продължили да се чувстват по същият начин.

Статистика като тази, ни кара да се замислим: ако стресът се превърне норма, неизбежен ли е бърнаута /професионалното прегаряне/?

Добрата новина е, отговорът е не. Най-новите изследвания за устойчивостта предполагат, че за среса може да се мисли по начини, които помагат за предотвратяване на прегарянето и за подобряване на благосъстоянието.

Днес ще ви запознаем с четири различни нагласи, които ще ви помогнат да се развивате успешно в условия на стрес, когато не можете да го избегнете.

1. Открийте посланието на вашият стрес

В идеалния живот няма как да бъде избегнат стреса. Според Gallup World Poll, най-щастливите хора на земята отчитат високи, а не ниски, нива на стрес.

Причината за това е, че стресът е това, което чувствате, когато нещо, което ви интересува е заложено на карта. Когато сте много загрижени за нещо, изпитвате повече стрес. Това важи за всички важни неща в живота: взаимоотношения, родителски грижи, здраве и работа.  Ако можете да оцените взаимовръзката между смисъл и стрес, тогава ще ви бъде много по-лесно да преодолявате трудните аспекти в работата си.

СЪВЕТ: Когато се чувствате обезкуражени от реалността, мислете за това, какъв е истинският смисъл на целта която сте си поставили. Спомнете си това, преди да влезете в стресова ситуация. Ако го направите е много вероятно, да покажете най-доброто себе си и то да ви помогне да се свържете с други хора, които също се справят успешно със стреса.

2. Използвайте го като време за своят личен растеж

Важното е, да осъзнаете, че това всъщност е начин на мислене, който сами избирате.  Хората справили се успешно с дадена стресова ситуация, споделят, че след това изпитват чувство на благодарност и радост.

СЪВЕТ: Когато задържате в себе си определена негативна ситуация, се запитайте как тя може да допринесе за личните ви цели. Какви поуки можете да извлечете от нея? Може ли да бъде отправна точка за положителна промяна в живота ви?

3. Бъдете гъвкави

Всеки човек притежава силата да  упорства, да отстоява позицията си и да се развива въпреки трудностите, които живота му поднася.

СЪВЕТ: Спомнете си ситуациите в които вие, или някой ваш близък се е справил по подобаващ начин с изпречила се на пътят му към успеха, трудност. Споделяйте добрите примери, които сте наблюдавали в своето ежедневие, работа, дори в самите себе си. Превърнете го в ежедневен ритуал в края на работният си ден. Спомнете се, кое през денят ви е накарало да се усмихнете. Споделяйте любимите си истории с други.

Помислете за опита на човечеството

Хората, често подценяват личният опит на другите. Ако за вас важи следното: "Аз съм единственият,", това може да ви докара до саморазрушително поведение, като например: преяждане, отлагане, криене на проблемите от другите.

За разлика от тях, стресовите ситуации които споделяте с другите, се превръщат в  мощен източник на устойчивост. Хората, които притежават нагласа за споделяне са по-малко склонни да се откажат от своите цели, са по-склонни да говорят с другите хора, за проблемите и е по-вероятно да получат необходимата им подкрепа. При тя е много по-вероятно да  намерят смисъл и цел в работата си, и по-малко вероятно да изпитат емоционално изтощение и усещане за социално изключване и безсилие, които допринасят за прегарянето.

СЪВЕТ: Когато се чувствате стресирани, не забравяйте, че не сте сами! Нека този начин на мислене ви тласка да се свържете с други хора, само така за вас ще бъде възможно да споделите своите идеи, стратегии за промяна!

   

0 коментарa

Виж още