Ципрас и Борисов кроят планове за газа

Ципрас и Борисов кроят планове за газа

Пътят на газа продължава да бъде изключително съблазнителна тема за диалог в нашите ширини. Днес стана ясно, че Бойко Борисов и Алексис Ципрас ще говорят за актуални енергийни проекти, които ще отворят пътя на газа, идващ от Азербайджан и Иран към Европа. Премиерите на двете балкански съседки ще ръководят междуправителственото заседание, провеждащо се в "Бояна". Там ще бъде обсъден проектът за уникална газова връзка между България и Гърция.

Предвижда се по газовата тръба да минават 5 млрд. куб. м газ, три от тях се планира да правим износ през Румъния за Европа, разясниха запознати. Със сигурност ще бъде обсъден и проектът за строеж на газов терминал в Александруполис. В него се предвижда да инвестират "Булгартрансгаз", гръцката "Посейдон" и италианската "Едисон". Този терминалът дава шанс за внос на евтино гориво от Азербайджан. Интерес и желание за участие в съоръжението е изказал и Иран, откъдето има договорени доставки на 3 млрд. куб. м на година за България, информира Билц

Днешното събиране ще е третата по ред среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете правителства. Разговорите ще бъдат проведени в резиденция "Бояна". Планирано е Бойко Борисов да се срещне със своя гръцки колега Алексис Ципрас. След тази среща ще бъде проведено пленарно заседание на кабинетите на двете правителства, както и отделни разговори между министрите.

 

Предвижда се да бъдат изготвени документи за   сътрудничество. От гръцка страна участие взима премиерът Алексис Ципрас, който ще гостува заедно със съпругата си, която, обаче, има изготвена своя собствена програма. В София ще дойдат и министрите на водещите министерства в Гърция.

Очакваме новини от срещите и спогодби, които ще защитят интересите и на двете страни. Не се споменава засягането на други политически въпроси, но ще изчакаме края на височайшето посещение, за да разберем накъде ще тръгнат отношенията с Гърция и съответно дали отново няма да ни заобиколи тръбата на газопровода.

   

0 коментарa

Виж още