Хрищени почете празника на Райската ябълка!

Хрищени почете празника на Райската ябълка!

За десети път в събота, в старозагорското село Хрищени се състоя празник на Райската ябълка. В съботния ден по обяд тържеството започна със залп на черешово топче и тържествена литургия, отслужена от отец Николай. Интересната програма за юбилея на празника изготвиха от местното кметство и читалището, в която участваха самодейни фолклорни групи, децата от ОДЗ“Лилия“, учениците от ОУ“Христо Ботев“. Изненадата на празника бе изпълнението на младите таланти – рапърите Тео и Дичака.

Плод с тегло 414 грама се оказа най-тежкият на десетия поред, юбилеен Празник на райската ябълка в старозагорското село Хрищени. Той е откъснат от дървото на Иван Велев.

В Хрищени са единствените хора в страната отдават почит и то тържествена на райската ялбълка, защото в дворовете на местните растат около 200 дървета с вкусния екзотичен плод. Първите са посадени преди повече от 80 години, а най-младото дръвче ще расте пред кметството на селото. По традиция то беше посадено в събота докато се вихреше изобилното празненство.

 

   

0 коментарa

Виж още