Потребител с отворено писмо до Кунева: Въпреки трудностите, завърших с пълно отличие!

Потребител с отворено писмо до Кунева: Въпреки трудностите, завърших с пълно отличие!

Потребител в мрежата написа отворено писмо до Министъра на образованието- Меглена Кунева. Повод за болезненото писмо на младата жена, отново са отпуснатите ромски стипендии с цел повишаване на образованието и стимулирането на ромски деца да посещават редовно училище.

В писмото си Юлия Сачкова споделя, че през живота си като ученичка се е сблъсквала с доста бедност и трудности, но това не я е възпрепятствало да ходи редовно на училище. 

С възмущение, младата жена пише:"майка ми не получи и една стотинка детски или каквито и да е помощи.". Сблъсквайки се с трудностите на образователната система, обаче и с всички други препятствия по пътя Сачкова завършва образованието си с пълно отличие. 

Към отвореното писмо, младата жена прикрепя в доказателство и снимки от свои бележници. Писмото публикувано в социалната мрежа, адресирано към министър- Кунева, публикуваме без редакторска намеса. 

Юлия Сачкова 
Уважаема г-жо Meglena Kuneva, родена съм '88а година и за 18 години, в които бях дете на република България, майка ми не получи и една стотинка детски или каквито и да е помощи. Но за сметка на това ми даде образование в елитно училище, в друг град, макар че родителите ми не винаги бяха на работа и добре осигурени. 5 години ме издържаха в друг град, далече, но аз всеки ден ставах сама и ходех на училище, без да бягам, без да се оплаквам дали имам дрехи, обувки или храна. Завърших 12 клас през 2007 година с успех 5,70, 67 извинени отсъствия ( или това са около 10-15 учебни дни) и нито едно неизвинено отсъствие! За всичките си тези "мъки" получавах стипендия от 21 лева, същата сума, която и днес децата в някои училища получават за отличен успех!!! И питам с какво аз и другите като мен не заслужаваме стипендия от 30 евро???? Етническият ми произход? Социалното ми положение? Нима това не е дискриминация срещу мен?

Припомняме, че вчера в гостуването си в предаването "Здравей, България", излъчвано по Нова телевизия, Цветелин Кънчев, един от лидерите на "Евророма" зададе важни въпроси към министъра на образованието. Той попита защо е необходимо да се парадира с ромските стипендии и определи това като предизборно преброяване на гласовете. 

Темата- ромски стипендии, вече изкара няколко града на протести. В сряда малък протест се проведе пред кметството на с. Гара Елин Пелин и Асеновград. Вчера протест се състоя във Враца, а днес излизат още няколко града. 

Най-активно се очаква да бъде недоволството в град Добрич, където още преди седмица майки заявиха, че са готови на протестни шествия. 

 

   

0 коментарa

Виж още