Неприятна статистика-България е на 1-во място по пушене в Европейския съюз!

Неприятна статистика-България е на 1-во място по пушене в Европейския съюз!

Може да са отровни, може да са забранени за лица под 18, може да са скъпи, но въпреки всичко цигарите остават голямо изкушение за родното ни население, което, по всичко личи, няма намерение да се откаже от вредния навик.

Според ново проучване на ЕвроСтат 34,7% от хората над 15-годишна възраст в България масово пушат цигари.

В студиото на BTV гостуваха психологът Татяна Петрова и актьорът Стефан Щерев, които коментираха тази проблемна тема. Актьорът, който от 4 години не пуши, сподели, че забраната за пушене на обществени места често е игнорирана и заведенията стават все по-изобретателни в целите си да нарушат закона.

Въпросът е защо след поскъпването, забраните и плашещите картинки на кутиите българинът продължава да пуши и нищо не го стряска? Според Стефан Щерев цените дори са ниски в сравнение с тези в други европейски страни, което прави цигарите изключително достъпни у нас. И въпреки различните опити за разубеждаване на пушачите от вредния навик, ако те сами не решат да откажат цигарите, нищо друго не може да ги спре.

Оказа, че у нас дори можеш да си поръчаш такси, в което да се пуши. Въпреки многото сигнали за нарушаване на забраните и неприятните картинки масовото пушене е факт. 

Казват, че забраненото е най-сладко, а колко вредно е – за пушачите това не е толкова съществен въпрос.

   

0 коментарa

Виж още