ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата привика Петър Москов! Ще му бъде ли повдигнато обвинение?

ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата привика Петър Москов! Ще му бъде ли повдигнато обвинение?

Днес министърът на здравеопазването в оставка- Петър Москов е извикан в следствието на разпит за ваксините, съобщи БГНЕС. За това съобщи още вчера Москов и заяви, че не знаел за какво точно го викат. 

Досегашният министър на здравеопазването посочи, че до този момент, през изминалите две години е защитавал националния интерес на държавата. Припомняме, че само преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение към министъра. Причина за това стана скандалът с ваксините, който нашумя в началото на годината.

Редом с Москов с обвинение ще се сдобият и двама негови заместници. Припомняме, че още в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. Още през 2015-та година, страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим", дарени от Турция, които бяха предвидени за ваксинация на новородени.

Към дарението се разбра, че министерството е получило и ваксина "Еувакс В", предвидена за ваксиниране срещу Хепатит В, забранена за ползване у нас. Тогава Министерство на здравеопазването обяви, че я е държало на склад в случай на засилен бежански натиск. 

В замяна страната ни дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), които се произвеждат у нас.

Припомняме, че само преди дни, бяха прокуратурата повдигна обвинения на още двама депутати, непосредствено свързани със скандалът АЕЦ Белене- Румен Овчаров и Делян Добрев. 
 

   

0 коментарa

Виж още