ИДВА ЛИ КРАЯТ НА СВЕТА?! Астероид заплашва съществуването на Земята ..

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА СВЕТА?! Астероид заплашва съществуването на Земята ..

Според НАСА астероида Бену, заплашва съществуване на Земята и е възможно да причини "безкрайни страдания и смърт"...

1 млрд. долара струва изследването на устременият към Земята убиец. Според експертите астероида се е приближил обасно близо до нашата планета. Космическата агенция НАСА спешно стартира 7-годишна мисия и мащабно проучване на астероида. За целта ще бъдат изразходени над 1 млрд. долара.

Специалистите подозират, че на астероида Бену е възможно да има органични частици, даващи началото на живи организми, но има и голяма вероятност той може да  унищожи съществуващият живот на Земята, като се удари в земната повърхност около средата на следващия XXII век.

Според професора от Университета в Аризона - Данте Ларета,  „Неговата съдба може да е да причини безкрайни страдания и смърт”. Проф. Ларета е пряк ръководител на изследователската мисия OSIRIS-Rеx.

Още през далечната 1999 година астероидът Бену е бил открит. Той тежи цели 60 млн. тона, широк е около 500 метра, а всяка година изминава над 100 000 км.

Траекторията на Бену е непредсказуема, заради т.нар. ефект на Ярковски. При обиколките си около планетата Земя всяка година се отчитат промени в маршрута, който астероидът изминава.

Евентуален сблъсък с планетата ни, би се равнявала на взривяването на 3 млрд. тона експлозиви, а последиците за земляните биха били катастрофални подобни на тези при сблъсъка с астероида, който преди 66 млн. години почти унищожил живота на Земята. СПоред експертите от НАСА убиецът на динозаврите е бил с ширина 10 км.

 Ученият от Университета в Аризона - проф. Ларета, заяви: „Изчисляваме, че шансът за сблъсък с планетата ни е 1:2700 между 2175 и 2196 година”.

Подготовката на специалната мисия OSIRIS-Rex ще има за цел да изследва и да проследява траекторията на астероида. Предполага се, че астероида Бену, който е на около 4 млрд. години, може в ранните етапи на развитието на Земята да е „донесъл” нови елементи и вода, което от своя страна да е създало благоприятна почва за възникването на живот.

   

0 коментарa

Виж още