Борисов за бежанците

Борисов за бежанците

В интервю за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ премиерът Бойко Борисов предупреди за нова бежанска вълна, ако споразумението на ЕС с Турция от март се провали.
Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да ,,наводни‘‘ Европа с мигранти, допълни Борисов в разговор с корeспондента на вестника за Югоизточна Европа Михаел Мартенс.

"Страхувам се от това, което се случва в Турция‘. Сега е „модерно“ за някои политици да се представят като „смели герои“, които с танкове и самолети се включват във войната. Който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея“.

Относно Ердоган и спогодбата за мигрантите, пред българския премиер остава въпросът - какво би направил някой, който заплашва Европа с мигранти, ако тя наруши споразумението: 

„Той трябва да изпълни заплахата си. Последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални".

Борисов официално призовава Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член с подсигуряването на защита по границата с Турция.

"Към момента неговата държава е практически изоставена сама. Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници", каза още премиерът.

Премиерът одобрява решението на българската граница да бъде построена защитна стена. 
„Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим неколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си“, подчертава Борисов.

Борисов поддържа тезата, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара. 

Премиерът даде интервюто ден преди да се срещне с турския премиер Бинали Йълдъръм, за обсъдят бежанската вълна. Визитата е по покана на турската страна. Разговорът пък предхожда срещата, която германският канцлер Ангела Меркел организира утре с няколко премиери от ЕС по същата тема. 

Междувременно в Турция българският премиер ще присъства на тържественото откриване от президента Реджеп Ердоган на трети мост свързващ Европа и Азия. Очаква се двамата да разговарят.
Появи се информация, че преди да се види с Борисов, Йълдъръм се е срещнал с лидера на ДОСТ Лютви Местан.

   

0 коментарa

Виж още