АБВ преговаря с 'Движение 21' за евентуална коалиция за изборите

АБВ преговаря с 'Движение 21' за евентуална коалиция за изборите

Новото ръководство на АБВ стартира преговори с „Движение 21“ за договаряне на евентуално коалиционно споразумение. Какъв ще е резултата, ще стане ясно до седмица. Това беше обявено официално на проведената съвместна пресконференция на двете ръководства.

На пресконференцията новият лидер на АБВ ясно заяви намерението на партията да създаде модерен лявоцентристки блок. Той подчерта, че са дали завка за няколко основни приоритета, които ще бъдат включени в предизборната им програма.

Основен спектър ще са борбата с бедността, общественото неравенство и активното участие на държавата в подкрепата на икономиката. Според АБВ държавата трябва да влезе в ролята както на инвеститор, така и на партньор в бизнеса, който задава дългосрочни политики за развитие.

Срещата – разговор с „Движение 21“ е плод на взаимно желание, твърдят от АБВ. Според тях двете формации имат много допирни точки, нямат съществени разминавания по отношение на приоритетите, напротив- дори се допълват.

Двете ръководтсва изказаха готовността си да работят усилено за създаването на алтернативен, лявоцентристки блок, който няма да залъгва хората с празни обещания, а ще им предостави възможност за избор за работещи предложения за политики.

Г-жа Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, също потвърди основната цел на започнатите преговори- постигане на коалиционно споразумение за явяване на престоящите избори.

Дончева допълни, че си оставят един важен приоритет- радикална съдебна реформа, която смята, че е разковнничето за добри икономически и социални решения, предложени от АБВ.

Следващата седмица ще текат преговорите за споразумение по главните приоритети. Това че нямат непреодолими различия, не означава, че не трябва да се преговаря по детайлите, каза Татяна Дончева.

Константин Проданов каза, че не търсят механично събиране на двете формации, а целят надграждане на постигнатото от двете поотделно.

 

   

0 коментарa

Виж още